Sajenje vrtnic

Sadike z golimi koreninami po nakupu čim prej posadimo. Če moramo zaradi kakršnegakoli razloga sajenje prestaviti, sadike zakopljite v enem delu vrta, da se korenine ne izsušijo. Pred sajenjem korenine sadik skrajšamo na 30 cm in jih vsaj za eno uro namočimo v vedro z vodo, da se dobro napijejo vode.

Vrtnice sadimo v jamo velikosti 50 x 50 cm in globine vsaj 40 cm. Vrtnica ima globok koreninski sistem, zato je pomembno, da je zemlja dobro prerahljana. Na dno jame damo star hlevski gnoj ali kompost. Prekrijemo ga z tanko plastjo zemlje, šele nato sadimo vrtnice. Cepljeno mesto mora biti 3-4 cm pod nivojem zemlje. Pomembno je paziti, da korenine niso na dnu jame zavihane proti površju-sadike z golo korenino!

Jamo zasujemo, zemljo pohodimo in pazimo da je cepljeno mesto res nekaj cm pod površino tal. Po sajenju temeljito zalijemo. Če je zemlja ilovnata, jo ob sajenju izboljšujemo z dodajanjem šote.

Prezimovanje vrtnic

Jeseni poganjke porežemo na približno 30 cm višine in vrtnice osujemo z zemljo 20 cm visoko. S tem zaščitimo koreninski vrat, ki je najbolj občutljiv na mraz. Zelo koristno je, če vrtnice prekrijemo z smrekovimi ali borovimi vejami.

Pri vrtnicah plezalkah veje samo skrajšamo po potrebi in izrežemo star les.

Ob zimah brez snega, pazite da vaše vrtnice ne bodo trpele suše.

Nega in obrezovanje vrtnic

Čez poletje vrtnicam odstranjujemo odcvetele cvetove tako, da poleg cvetišča odrežemo še en list. Morebitne divje izrastke, ki poganjajo iz korenin, odstranjujemo sproti tako, da iztrgamo iz korenine. V suši bodo vrtnice zelo hvaležne če jih zalijemo, vendar listov ne smemo močiti! Zalivamo poredko, vendar temeljito.

Vsako jesen vrtnice obrežemo samo toliko(približno do polovice), da jih lažje zagrnemo. Poleg tega jih z obrezovanjem varujemo pred snegolomom.

Zgodaj spomladi, ko jih odgrnemo počakamo da brsti nabreknejo, pa jih obrežemo tako, da pustimo le zdrave, močne in nepoškodovane poganjke, ki jih prvič po sajenju skrajšamo na 3-5 očes(15-20cm visoko),v naslednjih letih pa jih lahko pustimo nekoliko višje(20-25cm).

Plezalkam spomladi odstranimo le star izrabljen les. Dolgih mladik ne obrezujemo.